Dan Posea, băiatul care are curajul să fie antreprenor în România

Dan Posea, băiatul care are curajul să fie antreprenor în România

Deși majoritatea tinerilor fug de România, mai există și oameni de 23 de ani, ambițioși, cu viziune și cu dorință de schimbare. Unul dintre ei este și Dan Posea, masterand și antreprenor. Dacă sunteți activi în mediul online, cu siguranță ați văzut măcar o dată o fotografie frumoasă pe pagina ,,Promovez România”, proiect inițiat și coordonat de Dan, iar dacă sunteți din Buzău, veți putea gusta din bunătățile de la simigeria-cofetăria ,,Gustări de la bunica” pe care tot el o va deschide acolo în februarie.

,,Proiectul Promovez România a luat naștere în anul II de facultate, când mă aflam la Sibiu și adunam informații pentru realizarea lucrării de licență. Plimbându-mă foarte mult în acea vară, am ajuns la concluzia că România ne oferă peisaje unice, pe care în alte țări eu personal nu le-am întâlnit. În același timp, vedeam că tot mai mulți dintre români preferă să-și petreacă concediile în străinătate. Am realizat că merită să pornesc un proiect fain de promovare a României prin intermediul fotografiei.  Știam că se va numi ,,Promovez România” și am luat legătura cu prietenul meu Sorin Berechet să realizăm logo-ul. Ulterior am deschis o pagină de Facebook și una de Instagram care au luat cu asalt online-ul.”, spune Dan

Despre business-ul ,,Gustări de la bunica” tânărul povestește că este o idee relativ nouă, pusă pe hârtie la începtul anului 2016. Obiectivul notat atunci a fost să obțină fonduri europene/guvernamentale pentru a-și deschide în Buzău un concept de simigerie-patiserie-cofetărie: ,,Am optat pentru genul acesta de business din două motive: spațiul pe care îl dețin în oraș și know how-ul mamei mele în domeniul patiseriei-cofetăriei. Urmează deschiderea locației în februarie 2017, iar ulterior voi lua în calcul aducerea conceptului în București și în alte orașe mari din țară.”.

Despre începuturi, Dan spune că orice antrepenor trebuie să facă inițial câte puțin din toate, ca să reducă costurile. Marile provocări au fost documentația de la Registrul Comerțului și birocrația. Acum Dan are o contabilă care se ocupă de financiar și care are grijă de legalitatea activităților lui, însă urmează să angajeze luna aceasta trei persoane care, spune el, vor creiona ușor-ușor echipa Gustări de la Bunica.

Întrebat ce crede el că transformă un proiect obișnuit în ceva ieșit din comun, care să atragă și să câștige și încrederea clienților, Dan a răspuns:

,,Vizualul contează cel mai mult – cel puțin asta am observat cu Promovez România. Cu cât contentul este mai atrăgător și de calitate, cu atât vei atrage atenția oamenilor. Dacă vorbim de Gustări de la Bunica, consider vizualul, calitatea produsului și interacțiunea angajatului cu clientul final mixul potrivit. De asemenea, un alt element important este implicarea directă a antreprenorului în activitățile de zi cu zi și motivarea angajaților prin diferite metode.”

De ce nu a fugit de România? Pentru că nu îi place calea ușoară. Dan este de părere că a pleca în străinătate pentru un salariu de 1.500-2.000 de euro este cea mai ușoară cale către un stil de viață decent. Pentru el, mai important este să clădească ceva aici, să inspire și alți tineri din România.

Când nu se ocupă de ,,Promovez România” și ,,Gustări de la Bunica”, Dan Posea este: ,,Un tânăr căruia îi place să citească articole și cărți despre antreprenoriat/dezvoltare personală. Îmi place să iau la pas Bucureștiul, să ies afară și să mă distrez cu prietenii. Mă fascinează discuțiile cu oamenii mai mari decât mine, iar acest aspect și-a pus serios amprenta asupra anturajelor prin care mă învârt. Sunt pasionat de Instagram, îmi place să călătoresc și să explorez noi locuri. Vreau să ajung în  Thailanda în următorii ani pentru a vedea cum trăiesc oamenii acolo. Mi-ar plăcea să călătoresc lună de lună, să mă inspir din diverse țări și să aplic ideile în România.”.