Doris și câinii

Doris și câinii

Doris aproape că s-a născut cu o dragoste nebună față de animale, mereu le-a îndrăgit și a dorit să le aibă în preajmă. A avut pești, păsări, desigur câini, practic ea își dorește cam orice fel de animal, dar mama nu o lasă să le aibă chiar pe toate. Ne certăm, mă bosumflu un pic și apoi îmi trece și mă întorc acasă la ce am deja.

img_0390

Totuși, ca să o împace și pe mama, dar să fie și ea fericită, a găsit o soluție: voluntariatul la Nuca, o asociație non-profit pentru câinii fără stăpân. A aflat prima dată de ei de pe facebook, iar apoi i-a întâlnit la un târg al ONG-urilor și s-a alăturat echipei.

Am făcut foarte multe voluntariate și majoritatea implicau oameni. Am spus să încerc și altceva. Mi se pare deosebit, special să intri în contact cu animale pentru că nu-i direct, tu trebuie să înțelegi ce vrea animalul, e mai complicat și mai interesant, după părerea mea.

În septembrie, alături de echipa Nuca, Doris a făcut parte dintr-un amplu proiect de sterilizare a câinilor cu sau fără stăpân din localitatea Jucu. În total au fost sterilizate și microcipate 240 de animale într-un maraton de trei zile în care au fost implicați peste 40 de voluntari.

A fost foarte mult de muncă. Erau și câini mari, și câini mici, nu știai cum să-i abordez, nu știam care-s răi, știu că ăia răi aveau câte un bilețel cu „Agresiv” și toată lumea stătea departe de ei, dar în principiu erau cuminți, erau speriați. Rolul nostru era să-i ajutăm să se obișnuiască și să fie calmi.

 

Activitatea a avut următorul parcurs: localnicii duceau câinii, îi lăsau acolo, erau anesteziați, operați, iar după operație erau aduși în zona post-operatorie, unde Doris și alți voluntari îi acopereau, le puneau sticle cu apă caldă pentru că le scădea temperatura de la anestezie, iar când se trezeau îi plimbau și îi ajutau să-și revină.

Aceasta a fost cea mai mare activitate de acest gen la care Doris a participat, își dorește să mai aibă parte de astfel de experiențe și spune că nu va sta niciodată departe de o astfel de muncă pentru că vrea să devină medic veterinar.

A, da, dacă într-o viață viitoare ar putea fi un animal ar vrea să fie câine, genul acela de câine care e mereu răsfățat, care nu face nimic toată ziua, stă acolo pe pernița lui și crr.. Ar fi foarte tare. Da, câine, sută la sută câine.

img_0404