George Popovici a vrut să învețe ce e fotografia

George Popovici a vrut să învețe ce e fotografia

George a vrut să facă fotografie, iar pentru copilul care era în clasa a 10-a,  telefonul mobil era cea mai bună aparatură foto care măcar din punct de vedere compozițional îi permitea să facă poze bune. A văzut ceva în fotografiile lui și la 19 ani s-a hotărât că vrea să facă poze pe bune, că își dorește un aparat, că s-a plictisit de pozele făcute cu telefonul. Acum George are 21 de ani și a făcut tot ce i-a stat în putință să cunoască tainele acestei arte.  Și-a cumpărat un aparat, a făcut un curs de foto și a devenit membru al asociației ArtImage Cluj-Napoca care promovează educația vizuală prin fotografie. E  fotograf al Euroavia Cluj-Napoca și la Biblioteca Judeteana „ Octavian Goga “ in parteneriat cu Consiliu Judetean Cluj .

“Aveam 19 ani, ieșeam cu oamenii la drumeții și îi vedeam pe toți cu aparate. Eu cu un Samsung S2… mi-era ciudă.” Fiind un econom, George strângea bani de-o vreme bună,  iar când a apărut pasiunea pentru fotografie și-a dat seama că acela era rostul lor. Așa că a investit tot ce avea într-un Canon 600 D, cu un obiectiv de 18-55.  „Am ajuns acasă și am deschis coletul. Nu știam nimic… nu știam de ce scoate blițul, nimic, eram praf.” Era un puști confuzat de o focalizare zgmotoasă dar deosebit de încântat de noua lui jucărie.

Din seria „nu știi niciodată ce se poate întâmplă” și-a văzut jucăria stricată la 2 săptămâni de la achiziționare. După ce și-a cumpărat aparatul a fost chemat la rafting de un prieten. A mers cu aparatul,  a mai furat ceva meserie, iar odată ajuns acasă a vrut să testeze ce a învățat făcând o poză cu expunere lungă.  „Aparatul a căzut și obiectivul s-a spart, la 2 săptămâni de când îl luasem. Am rămas fără obiectiv, fără obiective în viață (râde).”

George poate spune că nu a mers niciodată pe o singură nișă; de la fotografia de peisaj la cea comercială,  de la fotografia de eveniment la cea de portrete, sau urbană. Însă în primul an de facultate a intrat în familia Euroavia Cluj-Napoca, o asociație a studenților pasionați de aeronautică unde a  avut ocazia să descopere și să pozeze  lansări de MIG-uri sau să vadă cum se fac și cum se lansează rachetele.

Cu mult chef de a învăța cât mai multe s-a apucat de un curs de fotografie în cadrul asociației ArtImage. „Dacă nu făceam cursul ăsta aveam pe masă un alt telfon. Aveam 1000 de lei în portmoneu și vroiam să îmi schimb telefonul.” Atunci a văzut problema cu un ochi critic, de student la marketing. A analizat problema din perspectiva nevoilor și a beneficiilor așa că a ales siguranța ce i-o oferea un curs de foto.

George a  participat și a ieșit pe locul 1 la un concurs marca World Wide PhotoWalk , pentru orașul Cluj-Napoca. Cei mai mulți s-au axat pe fotografia urbană, spune acesta. El a găsit un altfel de moment. „Era un tip în centru care făcea oale. Am mers pe acțiunea în sine, pe mâinile lui, pe ce făcea el ca muncă.”

Fiind și un om de marketing, vede fotografia și din postura unui obiect de afacere. Se gândește să își cumpere un aparat care să facă poze instant și de ce nu să își deschidă o firmă care să aibă în vedere fotografia de eveniment. “Fotografia pentru mine a fost un challenge, o evadare, independență pentru că te poți descurca pe cont propriu din munca proprie.”

Pentru George fotografia e o evadare în contextul în care vii să faci o facultă ca mai apoi să te angajezi si sa vezi ca se poate dca investeti munca intr-un domeniu, poti ramane pe cont propriu, intr-un cuvant inseamna independenta , libertate.