În cancelarie un copil, în sala de clasă doamna învățătoare

În cancelarie un copil, în sala de clasă doamna învățătoare

În septembrie 2015 încă se bucura de vacanța de vară cu prietenii, mai avea o lună întreagă la dispoziție să se distreze, să nu-și facă griji pentru nimic, nici măcar pentru licența care urma. În septembrie 2016 și-a pus fusta conică, o cămașă albă și ochelarii, a scris pe tablă cu cretă colorată „Bine ați venit la școală!” și a așteptat emoționată să-și cunoască elevii.

Veronica Blaj are 22 de ani și de 4 luni este „doamna învățătoare” pentru 16  prichindei din comuna Tupilați, județul Neamț. A terminat Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, specializarea învățător-educator și e de-a dreptu’ fascinată de meseria ei.

„Din experienţa mea, chiar dacă momentan e puțină în acest domeniu, să fii învăţător e meseria ideală! Înainte de a avea un contact direct cu cei mici am considerat meseria aceasta o meserie obişnuită, comună, pe care o poate face oricine, dar după ce am intrat in lumea lor mi-am dat seama că să lucrezi cu cei mici şi să modelezi personalităţi, caractere, e o responsabilitate imensă pe care nu mulți şi-o asumă. Mie mereu mi-a plăcut să am responsabilități, iar acum, datorită copiilor din clasa mea plec de la școală mai energică și mai plină de viață decât am mers dimineață.”

După ce și-a susținut examenul de titularizare, datorită notei bune obținute, Veronica a avut posibilitatea să-și aleagă localitatea în care urma să se prezinte la catedră și deși ar fi putut alege cel mai mare oraș al județului a preferat să rămână la o școală de la țară pentru că simte că asta o motivează mai mult. Întâmpină câteva greutăți cu transportul pentru că nu are o legătură directă între cele două localități între care își împarte timpul, dar asta nu o împiedică să meargă mai departe cu zâmbetul pe buze.

Au trecut deja prima lecție, primul test, prima ședință cu părinții, prima serbare, iar acum lucrurile s-au mai așezat, dar ca oricare început a fost puțin dificil. De acum, însă, încep să apară rezultatele.

„Deși satisfacţiile mele ca tânăr debutant nu sunt multe, sunt câteva lucruri care pentru mine înseamnă mult. Atunci când mă întâlnesc pe stradă cu vreun copil și mă salută frumos, atunci când corectez testele şi văd că rezultatele sunt bune, îmi creşte inima, sunt mândră că am reuşit să-i învăţ ceva nou, dar și faptul că părinţii sunt deschişi şi mereu colaborează.”

În ceea ce privește modul în care a fost primită în cancelarie, Veronica spune că acolo este un copil, dar că „e frumos să fii cel mai mic, toţi îţi dau sfaturi şi mereu ai de unde să alegi pentru ca activităţile să fie aşa cum trebuie şi să fie pe placul copiilor.”

IMG_6533

La întrebarea clasică de final a unui interviu de portret „Dacă ai avea posibilitatea să alegi din nou, ai alege aceeași facultate?”, a răspuns:

„DA! Pentru că e fascinant să fii în fiecare zi în mijlocul celor mici. Lumea lor e mult mai senină şi mai plină de bucurie şi de sinceritate decât lumea noastră, a celor adulţi.”