Sergiu iubește munții

Sergiu iubește munții

Sergiu are 21 de ani, dar la 14 mergea singur pe munte. La vremea aceea, fiind pasionat de ciclism, își lua drept companie bița. Însă de vreo 2 ani încoace a lăsat ciclismul deoparte și s-a apucat serios de drumeții.  Își petrece timpul liber pe munte, zile întregi petrecute pe trasee, cu seri în jurul focului, cu vreo doi prieteni sau singur și la final de seară își încheie experiența sub cerul liber sau în casele ciobanilor.

 

viscol in Apuseni -14 C 1600 m alt
video HD
Posted by Sergiu Moza on Sunday, November 13, 2016

 

Sergiu e un nonconformist, o fire haotică, după cum spune chiar el. Nu îi place să respecte regulile și poate chiar de aceea când pornește le drum nu își impune o destinație. Pornește pur și simplu, iar pe parcurs se oprește unde îl taie capul. De mic era pasionat de geografie „era singura materie care mi-a plăcut de-a lungul școlii. Cu asta mă scoteam. La restul  puteam să fiu și corigent, dar la geogra eram olimpic.” În fiecare weekend sau tot la două săptămâni, Sergiu e în munți, acolo unde se simte acasă. De obicei stă 2 zile și o noapte. Singura „regulă” în drumețiile lui Sergiu este legată de foc. Nicio seară nu poate fi lipsită de focul în jurul căruia îi place să stea la meditat după o zi plină.

1270695_568917886506150_1271025383_o

Un traseu obișnuit pentru el durează între 8 și 10 ore. Uneori poate chiar 16. Pentru a nu rata nimic din frumusețea naturii, vara obișnuiește să doarmă sub cerul curat, așa cum îl poți vedea doar departe de oraș. Și când din kitul de drumeție, pasionatul decide să excludă cortul i se pot întâmpla lucruri tipice: „m-am dus fără cort, doar cu sacul de dormit. Eram cu niște prieteni și a venit un pui de ciobănesc la mine, la picioare. Apoi, brusc, am început să vedem ochi. Stăteam spate-n spate cu un prieten să nu ne atace.”  Iarna alege varianta mai rustică și poposește pe la casele părăsite ale ciobanilor. În echipamentul lui Sergiu găsești „chestii basic… sac de dormit, izolier, folie de supraviețuire, pături”.  Îi place mai mult să meargă cu prietenii decât singur pentru a putea împărtăși experiența trăită.

 

doua minute in salbaticia Apusenilor
vezi in HD

Posted by Sergiu Moza on Friday, March 4, 2016

 

A mers la drumeții prin Apuseni mai mult, dar a ajuns să cunoască și farmecul munților Bucegi, Parâng și Făgăraș, loc în care spune  că i-a plăcut „sălbăticia autentică de acolo, lupii și sunetele. Mergeam până la Bușteni să văd urșii, să îi pozez.”  Și pentru că îi plac oamenii faini cu care își poate împărtăși pasiunea, Sergiu și-a făcut și prieteni la pas de drumeție: „m-am împrietenit cu oameni din Germania și acum două luni cu un tip din Australia. L-am întâlnit noaptea, când ne-am oprit să facem focul”.

Muntele și drumeția  pentru olimpicul la geografie reprezintă „o experiență unică, sunete, culori, timp liber. Acolo mă pot desfășura, acolo simt că e natura mea și mă simt în elementul meu.  ”